Cenne właściwości aloesu

aloe-aloes-vera

Aloes jest niesamowitą roślina lecznicza pełną wartości odżywczych. Jest sukulentem czyli rośliną która przystosowała się do życia w warunkach ograniczonej dostępności wody wykształcając tkankę wodną służącą do jej gromadzenia oraz szereg dalszych adaptacji w budowie i fizjologii. Należy do rzędu roślin szparagowych w których znajdują się też czosnek i cebula. Aloes zawiera ponad 200 aktywnych składników w tym witaminy, minerały, aminokwasy, enzymy, polisacharydy i kwasy tłuszczowe – nic dziwnego że jest używany do tak szerokiej gamy środków! Liście aloesu są wypełnione jasna żelową substancją w której jest około 99% wody. Ludzie używają terapeutycznie aloesu od ponad 5000 lat!
Na wiele dolegliwości:
Najdłużej znane są przeczyszczające i żółciopędne właściwości aloesu. Ale z tego też powodu należy ostrożnie stosować preparaty aloesowe – i te kupowane, i domowe. Mogą bowiem przyczynić się do wypłukiwania elektrolitów, szczególnie potasu. Nie powinny ich brać także kobiety ciężarne. Od wieków wiadomo, że aloes pomaga w leczeniu oparzeń. Wystarczy przeciąć liść i przyłożyć do rany, by przyśpieszyć proces gojenia. Maści aloesowe i wyciągi sprawdzają się w najtrudniejszych skórnych problemach: odleżynach, owrzodzeniach, ranach popromiennych. Aloes zawiera też antyprostaglandyny, które hamują procesy zapalne i działają przeciwbólowo. Dlatego preparaty z tej rośliny zaleca się przy nerwobólach, reumatyzmie i gośćcu. A ostatnie wyniki badań sugerują, że picie soku z aloesu może obniżać poziom cukru u chorych na cukrzycę.
Na poprawę odporności:
Sok z aloesu silnie stymuluje układ immunologiczny (odpornościowy) człowieka, co oznacza, że organizm sam zaczyna zwalczać chorobę. To chyba najcenniejsza – choć na razie najmniej poznana – właściwość aloesu. Dzięki temu łagodzi objawy łuszczycy, egzemy i alergii.


Wino aloesowe (poprawia odporność i trawienie, oczyszcza organizm)
50 dag liści oczyść z kolców, pokrój i zmiel. Dodaj 1/2 litra czerwonego wytrawnego wina i 50 dag miodu nektarowego, wymieszaj. Odstaw w zamkniętym naczyniu na 3-5 dni w ciemne miejsce. Po tym czasie przecedź przez sito lub gazę, rozlej do butelek i przechowuj w lodówce.
Dawkowanie: 
w pierwszym tygodniu 3 razy dziennie po łyżeczce, w 3-4 następnych 3 razy dziennie po łyżce, w 3-4 dalszych 3 razy dziennie po łyżeczce, na godzinę przed jedzeniem. Po 2-3 miesiącach zrób 1-2 tygodnie przerwy.

Miód aloesowy (wzmacnia łagodzi stany zapalne)
Liście zmiażdż i zmieszaj z miodem spadziowym w proporcji 1:2. Wymieszaj, powoli ogrzej do wrzenia, odstaw w ciemne miejsce. Nazajutrz ponownie zagotuj. Następnie przecedź, a po przestygnięciu przechowuj w lodówce.
Dawkowanie: od łyżeczki do łyżki 2 razy dziennie – przed śniadaniem i obiadem.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do naszego newslettera

Tylko i wyłącznie przydatne informacje ze świata medycyny naturalnej

Pozostałe artykuły